Nincs engedélyezve a javascript.
A körzet poétikái – Tanulmányok Bodor Ádám életművéről

A körzet poétikái – Tanulmányok Bodor Ádám életművéről

Bodor Ádám azon élő irodalmi klasszikusaink egyike, akinek kanonikus státusza vitathatatlannak tűnik minden értelmező közösség számára. Ha van még ilyen értelemben ,,közös" részesedés a (kortárs) magyar irodalmi hagyományban, akkor Bodor művei mindenképpen ennek esélyétjelenthetik.
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
Eredeti ár:
4 990 ,-
Online ár:
4 192 ,-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek

További információért kattints ide
Adatok
Raktári kód:
227118
EAN:
9786156675255
Megjelenés:
2024.
Kötésmód:
füles, kartonált
Oldalszám:
494
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
576
Bodor Ádám azon élő irodalmi klasszikusaink egyike, akinek kanonikus státusza vitathatatlannak tűnik minden értelmező közösség számára.
Ha van még ilyen értelemben ,,közös" részesedés a (kortárs) magyar irodalmi hagyományban, akkor Bodor művei mindenképpen ennek esélyét jelenthetik. A Bodor életművét tárgyaló jelen kötet egyrészt kísérletet tesz a Bodor-korpusz szisztematikus értelmezésére, olyan átfogóbb szemléleti, irodalmi, szövegközi és magyar, valamint összehasonlító műfaj- és irodalomtörténeti modellek kimutatására vagy előállítására törekedve, amelyek ezt a szövegvilágot applikatív síkon is képesek megvilágítani, anélkül, hogy eltávolodnának a szövegek esztétikai tapasztalatától és az ezt kondicionáló nyelviségtol. Másrészt a Bodor-próza unikális nyelvművészeti indexeinek, akár nyelvszemléletének vizsgálata, egyes lehetséges epikatörténeti, illetve műfajpoétikai (magyar és világirodalmi) előzményeinek és páthuzamainak kontextualizáló és összehasonlító értelmezése képezik a kötetben szereplő tanulmányok kiindulópontját. Hasonló nyomatékkal jelennek meg az értelmezésekben olyan kérdések, mint a kelet-közép-európai térség történeti, antropológiai és kulturális archeológiája, kollektív emlékezete Bodornál, a hatalom mibenléte, annak produktivitása, határainak feltérképezése, a különféle hatalmi diskurzusok rétegzetsége és interakcióba lépése, vagy éppen a Bodor-szövegek atmoszféraképző nyelvi eljárásai.
A körzet poétikái tanulmányai arra mutatnak rá, hogy Bodor művei több fontos szinten kardinális kérdések jegyében megszólíthatók, úgy kultúr- és irodalomtörténeti, mint olvasás-, szöveg- és nyelvelméleti síkon, továbbá - ezekkel szoros egybefonódásban - kortárs történeti, illetve regionális, sőt
antropológiai dimenziókban.

A kötet szerzői: Balázs Imre József, Bánki Éva, Bányai Éva,
Bengi László, Eisemann György, Fodor Péter, Kovács Péter Zoltán,
Kulcsár Szabó Ernő, Lőrincz Csongor, Molnár Gábor Tamás,
Nemes Z. Márió, Pál-Lukács Zsófia, Radics Péter, Smid Róbert,
Szemes Botond, Szirák Péter, Török Ervin, Vincze Ferenc, Végső Roland
Vélemények
 
Hírek