Évtizedeken át "a" szakácskönyv magyar családok tízezrei számára. Ami nincs benne, az nem is létezik a magyar konyhában. Alapételeink klasszikus elkészítési módját találjuk benne. De Magyar Elek szakácskönyve ennél is több. Divatos szóval mondhatjuk azt is, hogy ő volt az első gasztroblogger - no nem az internetes értelemben, hanem abban az értelemben, ahogy fejezetei előtt ízes történetekkel, pest-budai sztorikkal vezeti fel egy-egy nemes konyhai alapanyag történetét. Emellett háztartásvezetési tanácsokkal is szolgál, melyek ugyancsak kortalanok, ma is használható, hasznos tanácsok. Csaknem 2000 recept mellett egy remek gasztronómiai-kultúrtörténeti kézikönyv tehát. Ami nincs benne, az tulajdonképpen nem is létezik a klasszikus magyar gasztronómiában. Kortalan mű, melynek elektronikusan is ott kell lapulnia minden e-könyv olvasón.