Jelen könyvemnek a megírásánál tőlem telhetőleg igyekeztem lehetőleg mindenre kiterjeszteni a figyelmemet. A szakácsművészet azonban olyan méretű anyagot ölel fel, hogy azzal kétszer ilyen terjedelmű könyvet is könnyűszerrel meg lehetne tölteni. Azon tisztelt olvasók, akik maguk is elég otthonosak a szakácsművészetben, kissé különösnek fogják találni, hogy némely legegyszerűbb ételnek az elkészítését is leírtam és hogy egyik-másik receptnek a közlésénél túlzott alapossággal jártam el. Számolnom kellett azonban azzal, hogy a könyvemet nagyrészt azok is meg fogják szerezni, kiknek semmiféle ismeretük és gyakorlatuk nincsen a főzés terén, ennélfogva egy alapos útmutatóra van szükségük. A recepteknek a könnyebb megértése végett kénytelen voltam sok esetben a stílus ellen véteni, szakácskönyvről lévén azonban szó, ezt meg fogják nekem bocsájtani. Ezeknek vázolása után azon reményben bocsájtom a nagy nyilvánosság elé ezen első könyvemet, hogy az a háztartásokban a leghívebben fogja betölteni a tanácsadó és segítőtárs szerepét. – írja a szerző könyve előszavában.