Nincs engedélyezve a javascript.
Addiktológiai problémák Magyarországon II. kötet

Addiktológiai problémák Magyarországon II. kötet

Sorozat:
A függőségi problémák – dohányzás, alkoholhasználat, droghasználat, illetve a különböző viselkedési addikciók – hatékony megelőzésének és kezelésének fontos feltétele az aktuális helyzet megismerése. Magyarországon alig húsz éve, 2001-ben készült először a felnőtt népesség pszichoaktívszer-használatának feltárására irányuló epidemiológiai vizsgálat.
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
Eredeti ár:
2 990 ,-
Online ár:
2 512 ,-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek

További információért kattints ide
Adatok
Raktári kód:
205125
ISBN:
9789634148715
EAN:
9789634148715
Megjelenés:
2022.
Oldalszám:
236
Nyelv:
magyar

A függőségi problémák – dohányzás, alkoholhasználat, droghasználat, illetve a különböző viselkedési addikciók – hatékony megelőzésének és kezelésének fontos feltétele az aktuális helyzet megismerése. Magyarországon alig húsz éve, 2001-ben készült először a felnőtt népesség pszichoaktívszer-használatának feltárására irányuló epidemiológiai vizsgálat. Az ezt követően készült kutatások közül a legutóbbi, sorban ötödik adatfelvétel (Országos Lakossági vizsgálat Addiktológiai Problémákról, OLAAP 2019) eredményeit összefoglaló két kötetes munka támaszkodik a Budapesti Longitudinális Vizsgálat (BLS) 18–34 éves fővárosi fiatalok körében készült adatfelvételére is. A kötetek nem csupán a pszichoaktív szerek használatának jellemzőit ismertetik, hanem részletesen foglalkoznak az egyes viselkedési addikciók (problémás internet-, közösségioldal-, mobiltelefon-, videójáték- és szerencsejáték-használat, testedzés-, munkafüggőség, kényszeres vásárlás) jellemzőivel is.


A két kötet, amely 16 szerző munkája, nem csupán átfogó képet ad a hazai alkohol- és drogepidemiológiai helyzetről és az egyes viselkedési addikciókkal kapcsolatos problémákról, de segít ezek időbeli változásának megismerésében, illetve nemzetközi viszonylatban történő értelmezésében is. Ezen többrétű törekvéseknek, illetve a közérthető nyelvezetnek és a gondos illusztrációknak is köszönhetően a két kötet a szűkebb szakmai közönség mellett joggal tarthat igényt a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is.


PAKSI BORBÁLA szociológus, közgazdász-tanár, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének kutatója. Mintegy harmincéves kutatómunkája során több mint ötven kutatást vezetett. A kötetben bemutatásra kerülő, a felnőtt népesség pszichoaktívszer-használatának és egyéb addiktológiai problémáinak megismerésére irányuló kutatássorozat egyik elindítója és vezetője. Az addikciók, valamint különböző társadalmi problémák és deviáns magatartások elterjedtségének és kockázati tényezőinek vizsgálata mellett prevenciós programok monitorozásával és értékelésével foglalkozik.


DEMETROVICS ZSOLT klinikai szakpszichológus, addiktológus, kulturális antropológus. Az MTA doktora, egyetemi tanár, az ELTE Pszichológiai Intézetében működő Addiktológia Kutatócsoport vezetője. Főbb kutatási területe a pszichoaktívszer-használat, illetve a viselkedési addikciók (problémás videojáték-, szerencsejáték-használat, kényszeres vásárlás, testedzés-, munkafüggőség) személyiségpszichológiai, motivációs és családi hátterének megismerése.

Vélemények
 
Hírek