Nincs engedélyezve a javascript.
Varga Péter
VARGA PÉTER (Salgótarján, 1951) Ferenczy Noémi-díjas ötvösrestaurátor-művész. Érettségi után a Magyar Pénzverőben dolgozott, ezüstműves szakképzettséget szerzett, s főként a régi korok ötvösművei ragadták meg. 1974-től 2011-ig az Iparművészeti Múzeum Ötvösgyűjteményének munkatársa volt. 1975-ben alapfokú restaurátortanfolyamot végzett.
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
Eredeti ár:
4 200 ,-
Online ár:
3 528 ,-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek

További információért kattints ide
Adatok
Raktári kód:
219419
EAN:
9786156434807
Megjelenés:
2024.02.14.
Kötésmód:
keménytáblás, cérnafűzött
Oldalszám:
96
Méret [mm]:
210 x 220 x 12
Nyelv:
magyar
VARGA PÉTER (Salgótarján, 1951) Ferenczy Noémi-díjas ötvösrestaurátor-művész. Érettségi után a Magyar Pénzverőben dolgozott, ezüstműves szakképzettséget szerzett, s főként a régi korok ötvösművei ragadták meg. 1974-től 2011-ig az Iparművészeti Múzeum Ötvösgyűjteményének munkatársa volt. 1975-ben alapfokú restaurátortanfolyamot végzett. 1976-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol 1979-ben tárgyrestaurátor szakon, ötvös restaurátorként diplomázott.

Kitartó, türelmes munkával, rendkívüli kézügyességgel és technikai felkészültséggel készítette el az Esterházy-kincstár két, 17. századi ötvösművének hiteles másolatát (dísztál a vezekényi csata ábrázolásával, díszserleg bányászábrázolásokkal). Invenciózus szakértelmének köszönhetően egyházi gyűjtemények és más közintézmények gyakran bízták meg féltett kincseik restaurálásával. Restaurálta az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár hegyikristály ládáját, de dolgozott többek között a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) és a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény részére is.

Három legfontosabb nemzeti ereklyénket szakértőként vagy restaurátorként vehette kézbe. 1988-ban és 1999-ben jelen volt a Szent Jobb szakértői vizsgálatánál. 2006-ban restaurálta a Győri Egyházmegyei Kincstárban lévő Szent László-hermát. 2007-től a Szent Korona Testület Tudományos Szakértői Bizottságának tagja, de már fiatalon részt vett a korona szakértői vizsgálatában.
Mintegy kétszáz műalkotást restaurált és kétezer tárgyat tisztított, konzervált. Széles körű restaurátori munkája mellett szakértői tevékenysége és oktatói munkája szintén kiemelkedő. 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Vélemények
 
Hírek