Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Ron Stallworth: Csuklyások

2020-09-13

A Csuklyások című könyv már régóta felkeltette az érdeklődésem, de a polcomon álló kiolvasatlan könyvtoronyra nézve sokáig úgy döntöttem, hogy a megvétele várat még magára. A végső lökést a jelenünk Amerikájában zajló polgárjogi tüntetések adták meg. Szeretek aktualitásokról olvasni. Bár ez a könyv a 70-es évek Amerikájában játszódik, sajnálatos módon ugyanolyan kortalannak, és időszerűnek tűnik napjainkban is.

A könyv borírója nagyon figyelemreméltó (egy fekete férfi Ku-Klux-Klán lepelben), és a hátulján található ismertető is nagyon hangzatos, bár bevallom őszintén, a könyv nem adta meg számomra mindazt, amit ígért, vagy amit finoman sejtetett. A történet arról szól, hogy egy fekete férfi, akit Ron Stallworthnak hívnak, fedett nyomozást indít a Klánon belül, és sikeresen beépül abba, annyira, hogy még a klánvezér, Duke testőreként is szolgál majd. Nos, elég figyelemreméltó teljesítménynek tűnik, viszont azon kívül, hogy testőr lesz, azaz igazság, hogy a többi dolog kicsit félrevezető volt számomra. Stallworth ugyanis ténylegesen soha nem épült be a klánba, ezt a kollégája tette meg helyette, a bőrszíne miatt. Persze emiatt nem lehet hibáztatni, furcsa lett volna, ha feketeként odaállít egy klán toborzásra. ???? Viszont ezen kívül nem sikerült lebuktatnia senkit, hiszen senki nem titkolta a törvénybe nem ütköző tevékenységét. Terrorcselekményt pedig nem sikerült megakadályozni, mert nem is volt, leszámítva egy keresztégetést. A történetből azt sikerült leszűrnöm, hogy ezekben az időkben maga Klán is igen gyenge lábakon állt, és igen bizonytalannak tűnt, ráadásul nagyon kevés taggal büszkélkedhetett csak. Gyerekes, és amatőr módszereket használtak, a rendőrség ellenben logikusan gondolkozik, és mindenben úgy járt el, ahogyan azt kell.

A könyv mindenképpen dicséretet érdemel viszont a fantasztikus korkép lefestéséért, amibe beletartozik a 70-es évekre jellemző diszkrimináció, fajgyűlölet, és a szélsőséges eszmék bemutatása. Érdekes volt például olvasni azt, hogy a fekete rendőrnyomozóhoz hogyan viszonyulnak a társai, kollégái, és milyen feladatokat kap. Ron Stallworth egy igazán jó rendőrnyomozónak tartom, mert minden szélsőséges megnyilvánulást és eszmét elutasít, és ugyanúgy beletartoznak a Fekete Párducok, mint a Klán. Ő az alkotmányos jogban hisz, abban, hogy rendőrnek az alkotmányos rendet kell fenntartania, még akkor is, ha vannak olyan pillanatok, amikor a Párducok eszméivel asszimilálódik.

Érdekes könyvnek tartom, és ha megkérdeznének, az apróbb hibái ellenére is újraolvasnám. A történetből egyébként egy filmadaptáció is készült, amit sokan dicsérnek, szóval ezután mindenképp megnézem majd. Sokan a filmet jobbnak tartják – erről még nem tudok nyilatkozni. Szerintem mint mindig, az igaz történeteknél is érdemesebb a könyvvel kezdeni, hiszen az általában tényszerűbb és hitelesebb, mint a film. Jó olvasást Mindenkinek! ????

 

Szabó Diána

Képek: Szabó Diána

instagram : @diakonyvklubja
 
Vásárolj 25% kedvezménnyel Dia Könyvklubja ajánlásával!
Kuponkód: diakonyvklubja-dbc276f2

További cikkek

Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Alig vártam már, hogy kézbe vegyem Asimov egyik világhírű sci-fi klasszikusát, az Alapítványt. Az örömöm tetőződött, amikor rájöttem, hogy a Gabo kiadó egy kötetben adta ki a trilógiát, tehát egymás után befalhattam a 3 könyvet, mind a 900 oldalt.

Tovább
Beth O’Leary: Az ágybérlő

Tudjátok kétes érzelmekkel kezdtem bele ebbe a műbe. Mert a fülszövege alapján egy humoros, laza olvasmánynak tűnt – sokszor csapdában estem már az ilyen regények esetében. Tartottam attól, hogy nem fogom tudni kellően elengedni magam, s úgy venni ezt a művet, ahogy illik.

Tovább
Hidasi Judit: 99 gondolat a szeretetről

Eme blogbejegyzés, mindenképp különleges és egyedi lesz, legalábbis számomra feltétlenül. Ez az első olyan alkalom, amikor úgy írok ajánlást egy kötetről, hogy nem végeztem vele teljesen. Viszont úgy érzem, itt az idő, hogy mégis megosszam a gondolataim veletek, ezzel az alkotással kapcsolatban.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem