Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Michio Kaku: Az emberiség jövője

2020-05-15

Hogyan képzeled el a jövőt? Ez egy olyan dolog, ami általában mindenkit foglalkoztat. Van, aki a saját, és a szerettei jövőjére kíváncsi, és vannak olyan emberek, akik tágabb értelemben érdeklődnek az elkövetkezendő idők iránt. Őket az emberiség, és az emberiség környezete érdekli. Hová fejlődik a homo sapiens? Manapság számtalan egyén foglalkozik jövőkutatással, és véleményem szerint ez az egyik legizgalmasabb téma manapság, tekintve a tudomány és a technika fejlődésére.

De mi is izgatja napjainkban az embereket ezzel kapcsolatban? Mik a lehetséges forgatókönyvek a jövőnkre nézve? Egyik kedvenc tudósom és íróm, akit a közelmúlt legnagyobb koponyájának tartok Stephen Hawking volt. Ő azt mondta, hogy az emberiség egyetlen reménye, ha elhagyja a Földet, és más bolygókon él tovább. Ellenben azt is ő mondta, hogy „ …azért nem tudtunk mindeddig kapcsolatba lépni a földönkívüliekkel, mert amikor valamely civilizáció eléri a mostani fejlettségi szintünket, akkor instabillá válik és elpusztítja önmagát.” Az evolúció során az ember génjeibe beépült a kapzsiság és az agresszió. Nem kell messzire mennünk, elég ha csak a klímaváltozásra gondolunk, ami itt liheg a nyakunkban, mégsem tettünk eddig ellene semmit.

No de miért is kell elhagynunk csodálatos otthonunkat a Földet? Vagy legalábbis miért kell több bolygós, úgynevezett multiplanetáris fajjá válnunk? Ha végigtekintünk a Fölön valaha élt életformákon, azt vesszük észre, hogy az élőlények 99,9%-a kihalt. Fajok milliói éltek itt, és uralták bolygónkat ezelőtt. A Föld 4,5 milliárd éves. De elég csak a dinoszauruszokra gondolnunk. 200 millió éven keresztül voltak a Föld urai, ezzel szemben az ember csak bő 200 ezer éve jelent meg és vette azt később birtokába. Ez eddig egy nagyon rövid intervallum, mi pedig túl önhittek vagyunk. Eljön majd az idő, amikor a természet ellenünk fordul, ahogyan azt a kihalt fajokkal tette. Van, amihez alkalmazkodni tudunk, de ha távoli jövőbe tekintünk, akkor olyan horderejű katasztrófákkal kell szembenéznünk, melyekhez lehetetlen alkalmazkodni. A Föld már 5 kihalási ciklust élt meg korábban, és mi a 6. kihalásban járunk, amit az előzőekkel szemben az ember idézett elő. Ez jelenti az évtizedes időskálát, melyben benne van a klímaváltozás, nukleáris fegyverek, vagy épp az újkeletű vírusok. Évezredes időskálán számolnunk kell egy újabb jégkorszakkal, szupervulkánok kitörésével, évmilliós időskálán pedig egy üstökös, vagy meteor becsapódásával.

Ez 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok kihalását okozta. Van azonban egy óriási szerencsénk. Nem kell tétlenül végignéznünk bolygónk sorsát, mi a saját kezünkbe tudjuk venni az irányítást! A tudomány és technológia segítségével idővel elhagyhatjuk a Földet, és kihajózhatunk a világűrbe, hiszen az élet túl értékes ahhoz, hogy ki legyen szolgáltatva az ilyen fenyegetéseknek. Milyen lépések vannak ezirányban a kilátásban? Például egy állandó Holdbázis kialakítása, és a Mars terraformálása. Itt jön képbe a mesterséges intelligencia, a nanotechnológia, és a biotechnológia megjelenése.

Na de álljunk csak meg egy pillanatra…Te most azt hiszed ez valami sci-fi? Akkor ki kell hogy ábrándítsalak: ez már a valóság. Most, ebben a pillanatban is emberek ezrei dolgoznak azon, hogy érjék el, vagy épp hogy tökéletesítsék az előbb felsoroltakat. A könyv továbbá arról szól, hogyan tudjuk elhagyni a Naprendszerünket, és felderíteni a közeli csillagokat. Egy csillagközi űrutazás évszázadokig is eltarthat, ezért ki kell találnunk majd, hogyan módosíthatjuk magunkat, hogy túléljük a hosszú űrutazást. A jövőben meghosszabbíthatjuk majd élettartamunkat, és megállíthatjuk az öregedést. Genetikai úton akár megváltoztathatjuk a testünket, hogy alkalmazkodóbb legyen más bolygók ökológiai környezetéhez, vagy épp a gravitáció erősségéhez. De annak is eljöhet majd az ideje, hogy az emberi konnektom projectnek köszönhetően tudatunkkal fénysebességgel utazhatunk majd a csillagok között. Ezek mellett Kaku megismertet bennünket napjaink tudományának legnagyobb fejtöréseivel: a párhuzamos univerzumokkal, multiverzumokkal, féregjáratokkal, hipertérrel, vagy épp a sötét anyag, és a sötét anyag mibenlétével.

Michio Kaku írásait nagyon szeretem. Nem ez az első könyvem tőle, és nem is az utolsó, amit el fogok olvasni. Bátran ajánlom mindenkinek, mert egyszerű, lényegre törő, és olvasmányos. Nincs tele az átlagember számára nehezen felfogható tudományos képletekkel és mondatokkal.  Látszólag az általános ismeretekre vágyó nagyközönségnek szól, de ebbe a halmazba mégis sokan beletartoznak, hiszen bárkinek kihívás lehet az elolvasása. Hogy miért? Mert gondolatébresztő elméleteket és ismereteket oszt meg mindenkivel, aki kíváncsi az őt körülvevő világra.

„Minden álom egy álmodozóval kezdődik. Soha ne feledjük, hogy bennünk van az erő és a lelkesedés ahhoz, hogy elérjünk a csillagokig, és megváltoztassuk a világot.” (Harriet Tubman)

A járás mindenki számára az első lépéssel kezdődött. A csillagokig vezető utunk pedig az első rakétával kezdődött.

Szabó Diána

Képek: Szabó Diána

instagram : @diakonyvklubja
 
Vásárolj 25% kedvezménnyel Dia Könyvklubja ajánlásával!
Kuponkód: diakonyvklubja-dbc276f2

További cikkek

Edward Rutherfurd: New York

Be kell vallanom, már nagyon régóta szemezgettem Rutherfurd könyveivel, aminek az egyik oka a monumentális terjedelmében keresendő. Van valami különleges vonzalmam a terjedelmes könyvek iránt… persze ez csak akkor jó, a mű tényleg élvezhető, és az ember nem szeretné, ha hamar vége legyen. Szerencsémre itt is ez volt a helyzet. Csaknem 800 oldalon keresztül élvezhetjük New York történelmét valós, és kitalált személyek társaságában. És itt el is érkeztünk a másik okhoz, amiért ez a könyv felkeltette az érdeklődésem már azelőtt, hogy a kezembe vettem!

Tovább
Szvetlana Alekszijevics : Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics belarusz író, és oknyomozó újságíró. 2015-ben ő kapta az irodalmi Nobel-díjat „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.” A könyv magyar fordítása 2016-ban jelent meg, és bár hozzánk csak mostanában ért el az igazi sikere, amikor ideért nagyot robbant. Talán az HBO Csernobil című sikersorozata is tehet erről, melyet egyébként ez a könyv ihletett.

Tovább
A. L. Jackson: Csókolj meg

A.L. Jackson neve sokunknak ismerősen csenghet, hiszen egy egyre ismertebb bestseller szerzőről van szó. Sajnos egyelőre kis hazánkban nem annyira ismert, mint külföldön, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan nálunk is hatalmas sikert fog aratni az írónő a remekműveivel.

Tovább
Paulo Coelho: Tizenegy perc

Ma már nincs olyan ember, aki ne ismerné Coelho nevét. Sokunk talán csak futólag ismeri munkásságát és csak a nevét hallották valahol. Kétségtelen az a tény azonban, hogy az ember vagy imádja, vagy utálja a férfi írásait. Nos, én a Tizenegy perc után egyértelműen megszerettem Coelhot. Ez volt az első könyvem tőle és azt kell mondjam, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem