Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

John Gribbin: Hat lehetetlen dolog -meghökkentő elképzelések a szubatomi világ rejtelmeiről

2021-01-17

Ön sem érti a kvantumfizikát? – Így indít a könyv hátulja az ismertetővel. Nos, egy laikusnak ez a mondat minden bizonnyal kecsegtető lehet, azt sugallja, hogy most kap egy átfogó képet arról, amiről a fizikusok beszélnek, és talán majd az Agymenők egyes poénjain is nagyobbat fog nevetni ezután.

Ezt a gondolatot talán megerősíti benne az is, hogy a könyv terjedelme igazán rövid, mindössze 120 oldal, tehát biztosan csak a lényeget írják le benne, érthetően. Egy szó mint száz, részben igaza is van a kedves olvasónak, más részről nem. A könyv ugyanis tényleg tömören, a lényeget tárja elénk, azt a 6 őrületes modellt, ami segíthet megértetni velünk mi történik a szubatomi világban. Csak nem mindenképpen egyszerűen.

Őrületesen odavagyok a fizikáért, a csillagászatért, és úgy unblock a természettudományokért. A kíváncsiág hajt, és hobbiszerűen, évek óta, autodidakta módon tanulom is ezeket, mert érdekel, és lenyűgözőnek találom. Ebből következően sok mindent tudok már, de lényegesen sok mindent nem. A kvantumfizika nem egyszerű tudomány, elég nyitottnak kell az embernek lennie hozzá, hogy befogadja azt a sok őrültnél őrültebb elképzelést és modellt, ami jellemzi. Ezért is vettem meg ezt a könyvet, hogy jobban értsem: mi is folyik itt tulajdonképpen? Gribbin írása által nagyon sok mindent sikerült megértenem, de azt muszáj elmondanom Nektek, hogy egyes részeknél kénytelen voltam az interneten utána nézni a dolgoknak, mi mit jelent, és hogyan is kell elképzelni. Sok segítséget adott ehhez a YouTube-on fellelhető fizikával kapcsolatos videók sokasága is. Ugyanis hiába 120 oldal ez a könyv, nem olyan, amin átfutsz egy óra alatt. Ezt a könyvet érteni kell. Vicces is lenne ha látnátok, hogy miután kiolvastam, hogy néz ki… segítek. Tele van aláhúzott részekkel, és mellé jegyzetelt szavakkal, mondatokkal.

„ - A lehetetlent nem hiheti el az ember!

  • Szerintem nincs elég gyakorlatod. Én a te korodban naponta fél órán át ezt gyakoroltam. Volt úgy, hogy már reggeli előtt hat lehetetlen dolgot elhittem”

-Mondta ezt a Királynő Alicenak, Lewis Carroll művében. Nos, nem csak a Királynő van ezzel így. Mint kiderült, ez a fizikusokra is igaz lehet.

Mi is ez a 6 őrült dolog a fizikában? Az első koppenhágai értelmezés, mely kimondja, a világ nem létezik, csak ha megnézzük. A vezérhullám-értelmezés szerint a részecskéket egy láthatatlan hullám taszigálja, de a részecskék a hullámot nem befolyásolják. A sokvilág-értelmezés szerint minden, ami esetleg megtörténhet, az egyidejűleg meg is történik a párhuzamos valóságokban. – Erről sokat olvastam, és számomra ez az egyik legizgalmasabb modell. - A dekoherencia-értelmezés szerint minden, ami megtörténhet, már megtörtént, de mi csak egy részét vettük észre. A sokaságok nemértelmezése azt mondja, minden mindent pillanatszerűen befolyásol, mintha a tér nem is létezne, és végül az időtlen tranzakciós értelmezés, mely szerint az jövő befolyásolja a múltat.

Meredek, nem?

Nos, a kvantumfizika furcsa. Vagyis… pontosítva számunkra, emberek számára furcsa, mert a kvantumvilág szabályai nem azok a szabályok, melyek nekünk a logikus észszerűség határain belül mozognak… Egyelőre.           Izgalmas, ugye?

Szabó Diána

Képek: Szabó Diána

instagram : @diakonyvklubja
 
Vásárolj 25% kedvezménnyel Dia Könyvklubja ajánlásával!
Kuponkód: diakonyvkulbja-dd527076

További cikkek

Dmitry Glukhovsky: Text

Biztosan veletek is előfordult már, hogy miután befejeztetek egy könyvet, az akkora hatással van rátok, hogy azután a szerző minden könyvét el szeretnétek olvasni. Nos, velem is most ez történt. Alig várom, hogy beszerezzem az író híres Metró – trilógiáját, és pótolhassam ezt a hiányt.

Tovább
Brien Greene: Az elegáns univerzum - szuperhúrok, rejtett dimenziók és a végső elmélet kihívása

Három hétbe is beletelt, mire végigolvastam Brian Greene könyvét. És ez persze nem azért volt, mert unalmasnak tartottam, hanem mert annyira összetett, izgalmas és érdekes könyv, hogy lehetetlen volt rövid idő alatt végezni vele. Kellett hozzá a szellemi erőfeszítés. Minden fejezetben leírt dolognak utánajártam a neten, és más fizikával kapcsolatos könyveimben. Élvezet volt olvasni, és tanulni is!

Tovább
Patricia Gucci: Gucci - Egy sikeres dinasztina története

Hogyan válik egy névből felső kategóriás világmárka? Többek között erről is szól Patricia Gucci története. Egy életrajz róla, a szülei szerelméről, és a Gucci dinasztia felemelkedéséről. Irodalmi szempontból enyhén szólva sem a legtökéletesebb, de ez nem is baj.

Tovább
Ron Stallworth: Csuklyások

A Csuklyások című könyv már régóta felkeltette az érdeklődésem, de a polcomon álló kiolvasatlan könyvtoronyra nézve sokáig úgy döntöttem, hogy a megvétele várat még magára. A végső lökést a jelenünk Amerikájában zajló polgárjogi tüntetések adták meg. Szeretek aktualitásokról olvasni. Bár ez a könyv a 70-es évek Amerikájában játszódik, sajnálatos módon ugyanolyan kortalannak, és időszerűnek tűnik napjainkban is.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem