Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Fog-e tudni egy diszlexiás valaha rendesen olvasni?

2018-10-17

A diszlexiások esetében fontos tudni, hogy nem arról van szó, hogy lusták lennének olvasni, vagy esetleg buták lennének. Egész egyszerűen számukra sokkal fárasztóbb és több energiát igénylő folyamat az olvasás, mint másoknak. Persze ez már magával hozza, hogy a diszlexiások nem is szívesen olvasnak, hiszen számukra kicsit sem kikapcsoló, vagy pihentető tevékenység, hanem kőkemény agymunka. Pedig éppen a diszlexiásoknak kellene komolyabb figyelmet fordítani az olvasásra, a képesség ugyanis nagymértékben fejleszthető.

Minél előbb ismerik fel, annál könnyebb

 

Legjobb, ha egy gyereknél legfeljebb 5-6 éves korban sikerül felfedezni a diszlexiát, ekkor ugyanis még időben el lehet kezdeni a fejlesztést, és majdnem teljesen tünetmentessé tehető az érintett. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérni, értelemszerűen szakembernek kell a gyerekkel foglalkoznia, és személyre szabottan kidolgozni azt a terápiás módszert, ami a leginkább eredményes nála. Ez mindenkinél más, ezért fontos, hogy szakember segítségét kérjék a szülők, és ne maguk akarják megoldani a helyzetet.

 

Mit ne tegyünk?

 

Egy diszlexiás gyerek az iskolából hazaérve rettentően fáradt, hiszen sokkal nagyobb nehézséget jelent számára a tananyag megértése, mint másoknak. A lehető legrosszabb, amit ilyenkor a szülő tehet, hogy azonnal leülteti a könyv fölé, és elkezdi gyakoroltatni. Muszáj lenni egy kicsit pihentetni a gyerek agyát, szemeit, ez az erőltetés pedig csak ellenérzést fog belőle kiváltani, hiszen még fáradtabbnak érzi majd magát. Fontos, hogy ne utálja meg az olvasást, mert annál nehezebb dolga lesz, ezért az erőltetés nem jó taktika.

 

Ami nagyon lényeges még, hogy ennek ellenére ne vegyük félvállról a diszlexiát, mert ha nem fejlesztik a gyereket, folyamatos kudarcok érhetik az iskolában, ami önértékelési zavarokhoz fog vezetni. Törekedni kell rá, hogy utol tudja érni a többieket, ezáltal sikerélmények érjék. Ne felejtsük el, hogy a diszlexia nem mindig ölt súlyos méreteket, ugyanakkor az egészen enyhe tünetek is okozhatnak már olyan szintű olvasási nehézséget az érintettnek, amivel nem feltétlenül tud szakértő segítség nélkül megbirkózni.

További cikkek

A jó anya - Bev Tomas

Egy anya, aki elvesztette a gyermekét. Egy pszichológus, aki olyan emberekkel foglalkozik, akik súlyos traumákon estek át. Az anya önmagát hibáztatja: Amiért nem látta előre, amiért nem értette meg, amiért nem tett semmit. A pszichológus profi a szakmájában: Mindig helyesen dönt, mindig tárgyilagos marad, mindig tudja, mit kell tenni és mondani. A két személy egy és ugyanaz.

Tovább
Carrie Cooper: Bábok tánca

Értékelés:

Tavaly novemberben volt lehetőségem először olvasni Carrie Cooper-től, még hozzá eme sorozat első részét: a Kétségekbe zárva című regényt. Akkor meglepődtem az írónő páratlan és egyedülálló stílusán, a történetvezetésen, és mindazon, amit a mű magába foglalt. Abban az értékelésemben kihangsúlyoztam azt, hogy mennyire örülök annak, hogy Carrie Cooper alkotása szembejött velem.

Tovább
Kerstin Gier - Az álmok második könyve

Kerstin Gier olyan író, aki képes megteremteni egy újabb és újabb világot. Olyat, amiben az ember szívesen részt venne, átélne és részesévé válna. Érdekesen és egyedien vázolja fel az álmokat, és azokat a bizonyos ajtókat, ahova szereplőink betérnek. Szeretnék egy saját ajtót magamnak is, ahova az ember elmenekülhet, ha túlságosan sok problémával néz szembe, de mivel sajnos nincs, így én Az álmok második könyvébe menekültem. És milyen jól tettem. Imádom a humoros stílusát, a karakterei jellemét a történetei felépítését. Igazi felüdülés egy ilyen könyvet tartani a kezemben.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem