Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Fog-e tudni egy diszlexiás valaha rendesen olvasni?

2018-10-17

A diszlexiások esetében fontos tudni, hogy nem arról van szó, hogy lusták lennének olvasni, vagy esetleg buták lennének. Egész egyszerűen számukra sokkal fárasztóbb és több energiát igénylő folyamat az olvasás, mint másoknak. Persze ez már magával hozza, hogy a diszlexiások nem is szívesen olvasnak, hiszen számukra kicsit sem kikapcsoló, vagy pihentető tevékenység, hanem kőkemény agymunka. Pedig éppen a diszlexiásoknak kellene komolyabb figyelmet fordítani az olvasásra, a képesség ugyanis nagymértékben fejleszthető.

Minél előbb ismerik fel, annál könnyebb

 

Legjobb, ha egy gyereknél legfeljebb 5-6 éves korban sikerül felfedezni a diszlexiát, ekkor ugyanis még időben el lehet kezdeni a fejlesztést, és majdnem teljesen tünetmentessé tehető az érintett. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérni, értelemszerűen szakembernek kell a gyerekkel foglalkoznia, és személyre szabottan kidolgozni azt a terápiás módszert, ami a leginkább eredményes nála. Ez mindenkinél más, ezért fontos, hogy szakember segítségét kérjék a szülők, és ne maguk akarják megoldani a helyzetet.

 

Mit ne tegyünk?

 

Egy diszlexiás gyerek az iskolából hazaérve rettentően fáradt, hiszen sokkal nagyobb nehézséget jelent számára a tananyag megértése, mint másoknak. A lehető legrosszabb, amit ilyenkor a szülő tehet, hogy azonnal leülteti a könyv fölé, és elkezdi gyakoroltatni. Muszáj lenni egy kicsit pihentetni a gyerek agyát, szemeit, ez az erőltetés pedig csak ellenérzést fog belőle kiváltani, hiszen még fáradtabbnak érzi majd magát. Fontos, hogy ne utálja meg az olvasást, mert annál nehezebb dolga lesz, ezért az erőltetés nem jó taktika.

 

Ami nagyon lényeges még, hogy ennek ellenére ne vegyük félvállról a diszlexiát, mert ha nem fejlesztik a gyereket, folyamatos kudarcok érhetik az iskolában, ami önértékelési zavarokhoz fog vezetni. Törekedni kell rá, hogy utol tudja érni a többieket, ezáltal sikerélmények érjék. Ne felejtsük el, hogy a diszlexia nem mindig ölt súlyos méreteket, ugyanakkor az egészen enyhe tünetek is okozhatnak már olyan szintű olvasási nehézséget az érintettnek, amivel nem feltétlenül tud szakértő segítség nélkül megbirkózni.

További cikkek

Beth O’Leary: Az ágybérlő

Tudjátok kétes érzelmekkel kezdtem bele ebbe a műbe. Mert a fülszövege alapján egy humoros, laza olvasmánynak tűnt – sokszor csapdában estem már az ilyen regények esetében. Tartottam attól, hogy nem fogom tudni kellően elengedni magam, s úgy venni ezt a művet, ahogy illik.

Tovább
Hidasi Judit: 99 gondolat a szeretetről

Eme blogbejegyzés, mindenképp különleges és egyedi lesz, legalábbis számomra feltétlenül. Ez az első olyan alkalom, amikor úgy írok ajánlást egy kötetről, hogy nem végeztem vele teljesen. Viszont úgy érzem, itt az idő, hogy mégis megosszam a gondolataim veletek, ezzel az alkotással kapcsolatban.

Tovább
Marilyn Miller: A rabság gyönyöre

A rabság gyönyöre című mű olvasása közben rengeteg érzelem alakult ki bennem. Nem szeretem az olyan sztorikat, amit már rongyosra írtak és tíz író tíz történetbe leírja ugyanazt egy apró változtatással. Kicsit féltem a fülszöveg megismerése után, hogy ez is egy százszor megírt, tömeg alkotás lesz. Viszont azt hiszem ebben a műben kaptam az eddigi legnagyobb, hatalmas és kellemes csalódást az írónőtől.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem