Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Elmejáték

2019-07-29

Sienna Cole már több műfajban is jeleskedett az olvasóközönség előtt, ám azt hiszem ez volt az a regény, ami a leginkább kiemeli az írónőt a hazai írók tömegéből. A Lefelé a folyón című mű volt az első olvasmányom tőle, majd folytattam a Négyszáz nap szabadsággal. Az Elmejáték pedig úgy vélem tökéletes választás volt az újabb olvasási élmény megszerzésében.

Nem titkolom, hogy egy kicsit dilemmáztam mielőtt neki kezdtem volna. Mert a Reményszimfónia is a polcomon várakozik már, s annak a fülszövege is annyira hívogató volt. Azonban végül a hangulatom döntött és valami ütősebb regényre volt szükségem. Nos, az Elmejáték eléggé ütött, a szó minden értelmében.

Az olvasmány több szereplőre épül fel, melyek közül mindegyik nyomós szerepet tölt be a műben.
Maga a könyv nemcsak az erőszakot mutatja meg, hanem egy kisebb fajta drámai, pszichológiai lendülettel is tarkítva van. S mindez csak még inkább garantálja az olvasónak a folyamatos figyelem fenntartását.
Személy szerint együltében végig olvastam. Minden egyes oldal és apró darabka magával ragadott, addig nem eresztett, míg össze nem állt az egész egy igazi képpé.

Kezdetben Timet ismerhetjük meg, aki nagy lépésre szánja el magát és egy borzalmas tettet hajt végre. Elmegy a közeli iskolájába és a gitártokba rejtett Marlin puskával a konténer mögött rejtőző, vele egykorú gyerekeket lelövi. A kiérkező rendőrök célpontba veszik őt, hiszen menekülni kezd. Lövést kap, melynek következtében kómába esik, s nem tudni felépül-e vagy sem.

Az ügyet Mike Marshall nyomozó kapja, aki elborzadva áll a dolgok előterében. Tapasztalt és sokat látott rendőrként határozottan kezd neki a szálak felgöngyölítésének, azonban hamar rá kell jönnie, hogy ez nemcsak egy könnyűszerű gyilkossági  ügy, hanem annál sokkal több. S pont ennek okán kéri az egyik ismert, hasonló ügyekben jártas pszichológusnő, Dr. Miranda Crane segítségét. Mindketten az ügy rejtelmeibe mélyednek, amely során kegyetlen és eltitkolt dolgok derülnek fényre.

Első körben egy egyszerű iskolai bántalmazásból eredő tettnek tűnik.
Az elmúlt időszakban több környező iskolában is előfordult hasonló eset, mely miatt minden intézményben előadások keretében igyekeztek megfékezni az események újabb ismétlését. Azonban hamar kiderül, hogy aGeorge Washingtonközépiskolában közel sem törődtek annyit ezzel a tragikus cselekményláncolattal.
Nemrégiben az iskola egyik diákja jelezte a vezetőség felé, hogy egy pár fős banda tönkreteszi az életét. Ám nemhogy nyomozásba nem kezdtek az ügy végett, de még az említett diák új iskolába is ment.
Ebből következik, hogy az intézmény nem követte a szükséges lépéseket a tragédia elkerülése érdekében. Ez pedig magára az igazgatóra, s az ott dolgozókra tekintve is megrovó viselkedésre vall. Még ha nem is közvetlenül, de közvetetten ők is felelősek a megtörtént eseményekért.

A második körben az egyik bandatag kerül górcső alá. Vele kapcsolatban rengeteg titok rejtőzik a lepel mögött, amik egyre inkább összekuszálják a szálakat.

Vajon Tim Ellis milyen indíttatásból gyilkolt? Mik azok az eltitkolt események, amire fény derülhet még? Ki az, aki valójában mozgatta a szálakat és a valódi felelős a történtekért?

Manapság nem szokatlan az atrocitás, mint ember elkövetett szörnyű tett. Egyre többször hallunk a testi vagy lelki erőszakról, még ha a környezetünkben, vagy saját magunkon nem is tapasztaltuk.
Sokunkkal előfordul, hogy kiközösítenek, vagy különféle ciki és bántó helyzetek kereszttüzébe kerülünk. Arról nem is beszélve, hogy szinte megszokottá válik, hogy idegen emberek az utcán, a munkahelyen vagy akár az iskolában számunkra degradáló, bántó szavakkal fordulnak hozzánk. Amelyek ellen nemhogy tenni nem tudunk, de megelőzni sem.
Lassan az emberi jellem kötelező tulajdonságává válik, mely végett rövid időn belül már senkitől sem fogunk tudni segítséget kapni.

Az Elmejáték témája maga a bántalmazás, s az azt kísérő vagy okozó jelek felismerése és megértése. Az elmúlt időszakban több mű központi témaköre is volt, azonban személy szerint én úgy érzem, hogy Sienna Cole regénye kiemelkedő a hasonló tematikájú alkotások közül.

Mert az írónő egy letehetetlen, torkot szorongató történetet alkotott. Amelyben más felállásból mutatja meg az erőszakot, s mindezt megspékelte egy sokkal lélektanibb, pszichológiai elemmel is, ami az olvasó számára biztosítja a drámát és a rejtélyt is.

Úgy vélem kétség nélkül mondhatom azt, hogy ez a könyv az elmúlt hónapok egyik legjobbja volt számomra.
A külcsínje gyönyörű, a benne levő történet pedig kíméletlen és brutális. De pont ez a kettősség adja a tökéletességet ennek a regénynek.

Képek és szöveg forrása: 

 
Vásárolj kedvezménnyel az Anarchia Könyvbkog jóvoltából:
 
Anarchia-9ffcab0d  - 20% kedvezmény | Minimum rednelés 3.699 Ft. 
 
Anarchia_egy_kávé-e2d3c0a5 - 400 Ft kedvezmény |Minimum rendelés 3.699 Ft
 
Anarchia_olvass_tobbet-c830f523 - 30% kedvezmény | Minimum rendelés 6.999 Ft
 

 

További cikkek

A jó anya - Bev Tomas

Egy anya, aki elvesztette a gyermekét. Egy pszichológus, aki olyan emberekkel foglalkozik, akik súlyos traumákon estek át. Az anya önmagát hibáztatja: Amiért nem látta előre, amiért nem értette meg, amiért nem tett semmit. A pszichológus profi a szakmájában: Mindig helyesen dönt, mindig tárgyilagos marad, mindig tudja, mit kell tenni és mondani. A két személy egy és ugyanaz.

Tovább
Carrie Cooper: Bábok tánca

Értékelés:

Tavaly novemberben volt lehetőségem először olvasni Carrie Cooper-től, még hozzá eme sorozat első részét: a Kétségekbe zárva című regényt. Akkor meglepődtem az írónő páratlan és egyedülálló stílusán, a történetvezetésen, és mindazon, amit a mű magába foglalt. Abban az értékelésemben kihangsúlyoztam azt, hogy mennyire örülök annak, hogy Carrie Cooper alkotása szembejött velem.

Tovább
Kerstin Gier - Az álmok második könyve

Kerstin Gier olyan író, aki képes megteremteni egy újabb és újabb világot. Olyat, amiben az ember szívesen részt venne, átélne és részesévé válna. Érdekesen és egyedien vázolja fel az álmokat, és azokat a bizonyos ajtókat, ahova szereplőink betérnek. Szeretnék egy saját ajtót magamnak is, ahova az ember elmenekülhet, ha túlságosan sok problémával néz szembe, de mivel sajnos nincs, így én Az álmok második könyvébe menekültem. És milyen jól tettem. Imádom a humoros stílusát, a karakterei jellemét a történetei felépítését. Igazi felüdülés egy ilyen könyvet tartani a kezemben.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem