Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Edward Snowden: Rendszerhiba

2020-02-12

Edward Snowden neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng. Ő volt az a volt CIA-s fiatalember, aki 2013-ban nyilvánosságra hozott olyan szigorúan titkos NSA (National Security Agency nemzetbiztonsági szolgálat az USA-ban) dokumentumokat, amely alapján bizonyítható, hogy a titkosszolgálatok figyelik az emberek mobiltelefon-interakcióit és internetes tevékenységét, ezzel teljesen figyelmen kívül hagyva a magánszférát. 

Snowden cselekedetével óriási port kavart: a kiszivárogtatás törvényellenesnek bizonyult, az amerikai kormány elfogatási parancsot adott ki ellene. A közvélemény azonban megoszlik: van, aki hazaárulónak titulálta, míg majd’ ugyanennyi amerikai a nemzet hősének kiáltotta ki. James Clapper, a nemzetbiztonsági szolgálat elnöke szerint Snowden hatalmas károkat okozott az amerikai titkosszolgálatoknak, míg John Kerry külügyminiszter szerint az NSA bizonyos esetekben túl messzire ment egyes kémprogramokban, és megígérte, hogy ezt leállítják.


Snowden a kiszivárogtatás után szinte azonnal gépre szállt és elhagyta az országot. Jelenleg Oroszországban tartózkodik, ideiglenes menedékjoggal. Itt döntött úgy, hogy a kiszivárogtatásról adott interjúk mellett egy könyvben írja le történetét. Az eset után hat évvel jelent meg a Rendszerhiba, melyből megtudhatjuk hogyan jutott el arra a pontra, hogy a nyilvánosság elé álljon. Leírja, hogyan vett részt ő maga is a lehallgatási rendszer kiépítésében és tökéletesítésében.


Hogyan tekint magára mindezek után Edward Snowden? Könyvét így kezdi: „Valaha a kormánynak dolgoztam, de most már a közjóért dolgozom. […] immár azzal töltöm az időt, hogy igyekszem védeni a társadalmat attól az embertől, aki valaha voltam…”


A mai napig megosztó a történet, mindenki döntse el maga, hogy hazája árulójáról, vagy a nemzet jogaiért küzdő IT szuperhősről van-e szó. A könyv segíthet a véleményalkotásban.


Nemcsak Snowdenről és a történetéről tudhatunk meg többet a Rendszerhibából, hanem a mai technológiától túlfűtött világról is. Segít, hogy kritikusabban szemléljük a világhálót, az okoseszközeinket. Talán megértjük, miért is van olyan nagy jelentősége, ha érzékeny dolgokat vitatunk meg a közösségi oldalakon, vagy éppen mi lehet a következménye egy-egy kényes fotónak, ha a telefonunkon tároljuk.


Ez a számunkra láthatatlan világ megannyi titkot rejt, amibe a könyvön keresztül most nagyobb betekintést nyerhetünk. Külön pozitívum, hogy a könyv írásmódja abszolút befogadható, érthető. Ezt nagyban elősegítette, hogy az író a közérthetőség és minőség okán még íróiskolába is járt, illetve egy csapat szerkesztő, menedzser, ügynök és ügyvéd véleményét is kikérte.


Kihagyhatatlan olvasmány azok számára, akiket érdekel a körülöttünk lévő digitális világ, a hírszerzési ügynökségek „munkája”, mindez egy kulcsfontosságú memoárban összeállítva.

További cikkek

Baráth Viktória: Az igazság ára

Baráth Viktória a kedvenc magyar íróim táborát erősíti - mert akárhányszor az aktuális története elé ülök, annyiszor érzem úgy, hogy mindent ki kell zárnom, s csak vinni magamat a regénye sodrásával együtt. Eme érzéseket pedig egyáltalán nem érzem minden mű esetében, csupán néhány tudja mindezt kiváltani belőlem – amelyeknek örök hálám.

Az igazság-trilógia első és második része a szó szoros értelmében belopta magát a szívembe. Az írónő képes, kevés cselekményből is fordulatokat és csavarokat összerakni, ennek dacára nagyon csodálom. Számtalanszor éreztem azt egy-egy történet során, hogy jó-jó olvasom a művet és haladok vele oldalról oldalra, majd csak beleélem magam valahogy. Ezzel szemben Az igazság ára esetében olyan megmagyarázhatatlan érzelmek lettek úrrá rajtam, amit képtelenség megfogalmazni és kifejezni. Egyszerűen leültem a könyvvel a kezembe, és teljes mértékben kizártam mindent, ami körülvett – semmi más nem létezett: csak én és a Viki által megalkotott világ.

Tovább
A jó anya - Bev Tomas

Egy anya, aki elvesztette a gyermekét. Egy pszichológus, aki olyan emberekkel foglalkozik, akik súlyos traumákon estek át. Az anya önmagát hibáztatja: Amiért nem látta előre, amiért nem értette meg, amiért nem tett semmit. A pszichológus profi a szakmájában: Mindig helyesen dönt, mindig tárgyilagos marad, mindig tudja, mit kell tenni és mondani. A két személy egy és ugyanaz.

Tovább
Carrie Cooper: Bábok tánca

Értékelés:

Tavaly novemberben volt lehetőségem először olvasni Carrie Cooper-től, még hozzá eme sorozat első részét: a Kétségekbe zárva című regényt. Akkor meglepődtem az írónő páratlan és egyedülálló stílusán, a történetvezetésen, és mindazon, amit a mű magába foglalt. Abban az értékelésemben kihangsúlyoztam azt, hogy mennyire örülök annak, hogy Carrie Cooper alkotása szembejött velem.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem