Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Edward Snowden: Rendszerhiba

2020-02-12

Edward Snowden neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng. Ő volt az a volt CIA-s fiatalember, aki 2013-ban nyilvánosságra hozott olyan szigorúan titkos NSA (National Security Agency nemzetbiztonsági szolgálat az USA-ban) dokumentumokat, amely alapján bizonyítható, hogy a titkosszolgálatok figyelik az emberek mobiltelefon-interakcióit és internetes tevékenységét, ezzel teljesen figyelmen kívül hagyva a magánszférát. 

Snowden cselekedetével óriási port kavart: a kiszivárogtatás törvényellenesnek bizonyult, az amerikai kormány elfogatási parancsot adott ki ellene. A közvélemény azonban megoszlik: van, aki hazaárulónak titulálta, míg majd’ ugyanennyi amerikai a nemzet hősének kiáltotta ki. James Clapper, a nemzetbiztonsági szolgálat elnöke szerint Snowden hatalmas károkat okozott az amerikai titkosszolgálatoknak, míg John Kerry külügyminiszter szerint az NSA bizonyos esetekben túl messzire ment egyes kémprogramokban, és megígérte, hogy ezt leállítják.


Snowden a kiszivárogtatás után szinte azonnal gépre szállt és elhagyta az országot. Jelenleg Oroszországban tartózkodik, ideiglenes menedékjoggal. Itt döntött úgy, hogy a kiszivárogtatásról adott interjúk mellett egy könyvben írja le történetét. Az eset után hat évvel jelent meg a Rendszerhiba, melyből megtudhatjuk hogyan jutott el arra a pontra, hogy a nyilvánosság elé álljon. Leírja, hogyan vett részt ő maga is a lehallgatási rendszer kiépítésében és tökéletesítésében.


Hogyan tekint magára mindezek után Edward Snowden? Könyvét így kezdi: „Valaha a kormánynak dolgoztam, de most már a közjóért dolgozom. […] immár azzal töltöm az időt, hogy igyekszem védeni a társadalmat attól az embertől, aki valaha voltam…”


A mai napig megosztó a történet, mindenki döntse el maga, hogy hazája árulójáról, vagy a nemzet jogaiért küzdő IT szuperhősről van-e szó. A könyv segíthet a véleményalkotásban.


Nemcsak Snowdenről és a történetéről tudhatunk meg többet a Rendszerhibából, hanem a mai technológiától túlfűtött világról is. Segít, hogy kritikusabban szemléljük a világhálót, az okoseszközeinket. Talán megértjük, miért is van olyan nagy jelentősége, ha érzékeny dolgokat vitatunk meg a közösségi oldalakon, vagy éppen mi lehet a következménye egy-egy kényes fotónak, ha a telefonunkon tároljuk.


Ez a számunkra láthatatlan világ megannyi titkot rejt, amibe a könyvön keresztül most nagyobb betekintést nyerhetünk. Külön pozitívum, hogy a könyv írásmódja abszolút befogadható, érthető. Ezt nagyban elősegítette, hogy az író a közérthetőség és minőség okán még íróiskolába is járt, illetve egy csapat szerkesztő, menedzser, ügynök és ügyvéd véleményét is kikérte.


Kihagyhatatlan olvasmány azok számára, akiket érdekel a körülöttünk lévő digitális világ, a hírszerzési ügynökségek „munkája”, mindez egy kulcsfontosságú memoárban összeállítva.

A könyv megvásárolható IDE kattintva!

További cikkek

Ron Stallworth: Csuklyások

A Csuklyások című könyv már régóta felkeltette az érdeklődésem, de a polcomon álló kiolvasatlan könyvtoronyra nézve sokáig úgy döntöttem, hogy a megvétele várat még magára. A végső lökést a jelenünk Amerikájában zajló polgárjogi tüntetések adták meg. Szeretek aktualitásokról olvasni. Bár ez a könyv a 70-es évek Amerikájában játszódik, sajnálatos módon ugyanolyan kortalannak, és időszerűnek tűnik napjainkban is.

Tovább
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Alig vártam már, hogy kézbe vegyem Asimov egyik világhírű sci-fi klasszikusát, az Alapítványt. Az örömöm tetőződött, amikor rájöttem, hogy a Gabo kiadó egy kötetben adta ki a trilógiát, tehát egymás után befalhattam a 3 könyvet, mind a 900 oldalt.

Tovább
Beth O’Leary: Az ágybérlő

Tudjátok kétes érzelmekkel kezdtem bele ebbe a műbe. Mert a fülszövege alapján egy humoros, laza olvasmánynak tűnt – sokszor csapdában estem már az ilyen regények esetében. Tartottam attól, hogy nem fogom tudni kellően elengedni magam, s úgy venni ezt a művet, ahogy illik.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem