Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Budai Lotti: A párizsi gésa – A szamuráj lánya 2.

2019-10-16

A szamuráj lánya duológia az Álomgyár kiadó gondozásában jelent meg. A sorozat első részét tavaly novemberben olvastam el, s akkor az ajánlómban is kijelentettem, hogy Budai Lotti műve mély nyomot hagyott bennem.

Nem titok, hogy a gésák által köré épített világ iránt borzasztóan érdeklődök, és ez miatt szántam el magam akkoriban a regény elolvasása mellett. Egyáltalán nem érzem úgy, hogy rosszul döntöttem akkoriban, mert az írónő egy igazán csavaros, szemet kápráztató történetet tárt az olvasók elé.

Lottitól ez volt az első könyv, amit olvastam, s már akkor egy nívós szintre rangsoroltam a stílusát, a történetvezetését. Ezért kicsit csalódott voltam A párizsi gésa esetében, mert nekem valamiért A nyugati szerető összességében sokkal jobban tetszett. Azt szinte tökéletesnek találtam, azonban a folytatás egy kicsit több kérdést és űrt hagyott bennem. De ez csak a személyes véleményem, viszont ez egyáltalán nem tántorít el attól, hogy több regénybe belevessem magam az írónő által. Mert maga az olvasási élmény lenyűgöző volt!

Előzmény:

Mija egy szamuráj lánya, aki házasságra készült az egyik tartományúr fiával, ezzel is biztosítva hatalmukat és gazdagságukat. Azonban minden megváltozott, amikor a bátyjával hazafele menet szembetalálkoznak egy ’idegennel’. A férfit sebesülés éri, s a lány lelkiismerete megszólal, ezért saját teaházukba viszi, ahol ápolni és ellátni kezdi.

Mija élete számos változáson megy keresztül, gésává válik és több házba is bekerül. Végül a Tíz lótusz házában fordul jobbra az élete, ahol különleges kéjhölgyekkel él egy fedél alatt. Felvetődik az újrakezdés lehetősége a jövője terén, hisz elvesztette a szerelmét és mindenét, ami egykoron volt.

Az útja Párizsba vezet...

Történet:

Mija új élete Párizsban kezdődik el, ahová semmi nélkül, pénz- és ételhiánnyal kerül. Több éjszakát az utcán tölt, mire találkozik egy hölggyel, aki felfigyel rá és segítőkezet nyújt neki. Általa kerül egy bordélyházba, ahol elsőre nem lesz szimpatikus a hely tulajdonosának, azonban az egzotikussága miatt úgy véli, hogy rengeteg pénz és új vendég ütheti a markát.

A lány több durva, kiéhezett vagy épp kielégítetlen férfival kerül szembe. Érzései szerint, amíg előző otthonában jól bántak a nőkkel, szinte kincsnek tekintették és a kezükön hordozták őket, addig ebben az országban tárgyként, semmirekellő áruként kezelik őket. Semmilyen gyengeséget vagy érzékiséget nem tanúsítanak, hanem csak használják őket, majd lelépnek.

Miját az egyik törzsvendége rángatja ki ebből a munkából, mert úgy véli, hogy a nőben ennél sokkal több nemesség, intelligencia és érzelem rejlik. Lionel de Moustier kiragadja a prostitúció karmai közül és egy sokkal nyugodtabb, boldogabb életet biztosít számára.

A nő múltjának démonai újra felbukkannak, emellett a remény is felüti a fejét. Lát egy fotót élete szerelméről, ami felveti benne, hogy talán Anthony él? Talán ha megkeresi, akkor újra boldogok lehetnek?

Mija Japánba utazik, ahol már útközben is különféle akadályokba ütközik. Találkozik egykori ellenségeivel, - a szerettei gyilkosaival - akik most őt veszik célba. Ezenfelül új emberekkel fonódik össze a sorsa, akik barátai lesznek és a legnehezebb időszakokban a segítségére sietnek.

Kalandok, izgalmak küzdelmek. Mijának olyan helyzetekkel kell szembenéznie, amik sokszor megrendítik a kitartását, csakhogy a benne rejlő erő és határozottság túltesz ezen, ezért akkor is megy előre, amikor legszívesebben feladná az egészet.

A regényben rejlő fő kérdéssé az válik, hogy a nőnek sikerül megtalálnia a boldogságát, vagy akár annál sokkal többet? Megéri mindaz a gyötrődés és fájdalom, amelyet el kell viselnie?

Vélemény:

A történet alappillére a főszereplőnk személyiségére épül. Hiszen az egész mű során ez sugárzik leginkább az olvasó felé, s ez ad választ a miértekre is.

Egy fordulatokkal teli, fenomenális és magával ragadó történet! Méltó folytatása a sorozat első részének, mert az írónő olyan elemekkel tűzdeli meg a művet, aminek következtében az olvasó a székhez szögeződik és sakkban tartja őt a további oldalakkal kapcsolatban.

Ajánlom a történelmi romantikusok szerelmeseinek, mert számukra kötelező olvasmány!

Hogy lehetett ennyire ostoba és naiv? Hát nem látott épp elég gonoszságot a világból, hogy megtanulja a leckét?

Olyan vagy, mint egy különleges üvegházi növény. (..) Szirmaidat nem érintheti akárki, illatodat nem lélegezheti be bármilyen senkiházi.

Szembe kellett néznie az igazsággal: hiába lakik a saját otthonában, hiába a pénz, az ékszerek és a függetlenség, amelyet soha korábban nem tapasztalt meg életében, mindez nem volt elég. Azzal áltatta magát, hogy a szabadság kárpótlást nyújt számára a múlt fájdalmaiért és hazája elvesztéséért. Ám ez önámítás volt csupán. Mert korántsem szabad: hirtelen börtönnek érezte saját meggyalázott testét, egy tárgynak, egy férfiak kénye-kedvére kiszolgáltatott húsdarabnak. Sőt ez a test kiszolgáltatott volt az időnek is…

Amikor az ember minden porcikája a jövő egy adott pillanata után vágyakozik, ezerszer is elképzeli, miként fog beteljesülni végre az álma.

Úgy érezte, mintha egy rossz álomba csöppent volna. Nem, nem is álomba… Hirtelen úgy érezte, tudata elszakad a realitástól, mintha mindaz, ami ott és abban a pillanatban kettőjükkel történik, egy lidércnyomás volna csupán. Hiszen most nem a végzet, nem a szellemek, nem a nem létező átkok állnak kettőjük útjába. Ők maguk távolodnak egymástól… Az évek, a tettek, a változások…

Képek és szöveg forrása: 

 
Vásárolj kedvezménnyel az Anarchia Könyvbkog jóvoltából:
 
Anarchia-9ffcab0d  - 20% kedvezmény | Minimum rednelés 3.699 Ft. 
 
Anarchia_egy_kávé-e2d3c0a5 - 400 Ft kedvezmény |Minimum rendelés 3.699 Ft
 
Anarchia_olvass_tobbet-c830f523 - 30% kedvezmény | Minimum rendelés 6.999 Ft

További cikkek

Edward Snowden: Rendszerhiba

Edward Snowden neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng. Ő volt az a volt CIA-s fiatalember, aki 2013-ban nyilvánosságra hozott olyan szigorúan titkos NSA (National Security Agency nemzetbiztonsági szolgálat az USA-ban) dokumentumokat, amely alapján bizonyítható, hogy a titkosszolgálatok figyelik az emberek mobiltelefon-interakcióit és internetes tevékenységét, ezzel teljesen figyelmen kívül hagyva a magánszférát. 

Tovább
Baráth Viktória: Az igazság ára

Baráth Viktória a kedvenc magyar íróim táborát erősíti - mert akárhányszor az aktuális története elé ülök, annyiszor érzem úgy, hogy mindent ki kell zárnom, s csak vinni magamat a regénye sodrásával együtt. Eme érzéseket pedig egyáltalán nem érzem minden mű esetében, csupán néhány tudja mindezt kiváltani belőlem – amelyeknek örök hálám.

Az igazság-trilógia első és második része a szó szoros értelmében belopta magát a szívembe. Az írónő képes, kevés cselekményből is fordulatokat és csavarokat összerakni, ennek dacára nagyon csodálom. Számtalanszor éreztem azt egy-egy történet során, hogy jó-jó olvasom a művet és haladok vele oldalról oldalra, majd csak beleélem magam valahogy. Ezzel szemben Az igazság ára esetében olyan megmagyarázhatatlan érzelmek lettek úrrá rajtam, amit képtelenség megfogalmazni és kifejezni. Egyszerűen leültem a könyvvel a kezembe, és teljes mértékben kizártam mindent, ami körülvett – semmi más nem létezett: csak én és a Viki által megalkotott világ.

Tovább
A jó anya - Bev Tomas

Egy anya, aki elvesztette a gyermekét. Egy pszichológus, aki olyan emberekkel foglalkozik, akik súlyos traumákon estek át. Az anya önmagát hibáztatja: Amiért nem látta előre, amiért nem értette meg, amiért nem tett semmit. A pszichológus profi a szakmájában: Mindig helyesen dönt, mindig tárgyilagos marad, mindig tudja, mit kell tenni és mondani. A két személy egy és ugyanaz.

Tovább
Carrie Cooper: Bábok tánca

Értékelés:

Tavaly novemberben volt lehetőségem először olvasni Carrie Cooper-től, még hozzá eme sorozat első részét: a Kétségekbe zárva című regényt. Akkor meglepődtem az írónő páratlan és egyedülálló stílusán, a történetvezetésen, és mindazon, amit a mű magába foglalt. Abban az értékelésemben kihangsúlyoztam azt, hogy mennyire örülök annak, hogy Carrie Cooper alkotása szembejött velem.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem