Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

„A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára”

2018-10-20

Ezt a mondást sokan hallhattuk már, az értelmét kibogozni viszont nem mindenkinek sikerül. Mi köze a tévének és a könyveknek a szegénységhez, gazdagsághoz? Ránézésre semmi, legalábbis nem feltétlen logikus, hogy a szegény embereknek nagy lenne a tévéjük. A nagy tévé drága. A gazdag ember pedig miért is kellene, hogy halmozza a könyveket? Persze ha kicsit okosabbak vagyunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni a mondást, inkább átvitt értelemben rejt mondanivalót.

Ejtettünk már szót jó néhányszor arról, hogy mennyi mindent adhat az embereknek az olvasás. Fejlődnek bizonyos készségeik, képességeik, függetlenül attól, hogy konkrétan mit is olvasnak. Ugyanakkor kifejezetten oktató célzata is lehet az olvasásnak, amennyiben ismeretterjesztő, szakmai könyvekkel ismerkednek.

 

Persze azt senki nem állítja, hogy a tévéből nem lehet tájékozódni, nem lehet új információkat, tény ugyanakkor, hogy jóval felületesebb ismereteket ad. A tévéből nem fogunk tudni szakmailag fejlődni, mert elsődleges célja a szórakoztatás, a szélesebb körben való emészthetőség, amibe nem férnek bele a mélyebb ismeretek. Könyvek esetében viszont adott műfajokba igen.

 

Gazdaggá az ismereteink tesznek

 

Ez az állítás sem maradéktalanul igaz, hiszen tudjuk, hogy van, aki beleszületik a gazdagságba. Ugyanakkor akik szerényebb körülmények közül érkezve gazdagodnak meg, ezt többnyire a tudásuknak köszönhetik. Amit ugyebár többek között könyvekből nyernek. Sokat olvasnak, ezáltal rengeteg információ birtokába jutnak, fejlődik az empátiájuk, a szókincsük, a problémamegoldó képességük, a konfliktuskezelésük. Ez pedig mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az életben nagyobb sikereket érjenek el.

 

A tévé sem ördögtől való. Szórakoztat, szórakozás pedig mindenkinek jár. De ennyi, és semmi több, ezért a tévéből való tájékozódás véletlenül sem egyenértékű az olvasás hasznosságával. Ha változást szeretnénk az életünkbe, ha előrébb akarunk jutni, a könyvtárunk legyen nagyobb, ne a tévénk.

További cikkek

Beth O’Leary: Az ágybérlő

Tudjátok kétes érzelmekkel kezdtem bele ebbe a műbe. Mert a fülszövege alapján egy humoros, laza olvasmánynak tűnt – sokszor csapdában estem már az ilyen regények esetében. Tartottam attól, hogy nem fogom tudni kellően elengedni magam, s úgy venni ezt a művet, ahogy illik.

Tovább
Hidasi Judit: 99 gondolat a szeretetről

Eme blogbejegyzés, mindenképp különleges és egyedi lesz, legalábbis számomra feltétlenül. Ez az első olyan alkalom, amikor úgy írok ajánlást egy kötetről, hogy nem végeztem vele teljesen. Viszont úgy érzem, itt az idő, hogy mégis megosszam a gondolataim veletek, ezzel az alkotással kapcsolatban.

Tovább
Marilyn Miller: A rabság gyönyöre

A rabság gyönyöre című mű olvasása közben rengeteg érzelem alakult ki bennem. Nem szeretem az olyan sztorikat, amit már rongyosra írtak és tíz író tíz történetbe leírja ugyanazt egy apró változtatással. Kicsit féltem a fülszöveg megismerése után, hogy ez is egy százszor megírt, tömeg alkotás lesz. Viszont azt hiszem ebben a műben kaptam az eddigi legnagyobb, hatalmas és kellemes csalódást az írónőtől.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem