Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

„A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára”

2018-10-20

Ezt a mondást sokan hallhattuk már, az értelmét kibogozni viszont nem mindenkinek sikerül. Mi köze a tévének és a könyveknek a szegénységhez, gazdagsághoz? Ránézésre semmi, legalábbis nem feltétlen logikus, hogy a szegény embereknek nagy lenne a tévéjük. A nagy tévé drága. A gazdag ember pedig miért is kellene, hogy halmozza a könyveket? Persze ha kicsit okosabbak vagyunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni a mondást, inkább átvitt értelemben rejt mondanivalót.

Ejtettünk már szót jó néhányszor arról, hogy mennyi mindent adhat az embereknek az olvasás. Fejlődnek bizonyos készségeik, képességeik, függetlenül attól, hogy konkrétan mit is olvasnak. Ugyanakkor kifejezetten oktató célzata is lehet az olvasásnak, amennyiben ismeretterjesztő, szakmai könyvekkel ismerkednek.

 

Persze azt senki nem állítja, hogy a tévéből nem lehet tájékozódni, nem lehet új információkat, tény ugyanakkor, hogy jóval felületesebb ismereteket ad. A tévéből nem fogunk tudni szakmailag fejlődni, mert elsődleges célja a szórakoztatás, a szélesebb körben való emészthetőség, amibe nem férnek bele a mélyebb ismeretek. Könyvek esetében viszont adott műfajokba igen.

 

Gazdaggá az ismereteink tesznek

 

Ez az állítás sem maradéktalanul igaz, hiszen tudjuk, hogy van, aki beleszületik a gazdagságba. Ugyanakkor akik szerényebb körülmények közül érkezve gazdagodnak meg, ezt többnyire a tudásuknak köszönhetik. Amit ugyebár többek között könyvekből nyernek. Sokat olvasnak, ezáltal rengeteg információ birtokába jutnak, fejlődik az empátiájuk, a szókincsük, a problémamegoldó képességük, a konfliktuskezelésük. Ez pedig mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az életben nagyobb sikereket érjenek el.

 

A tévé sem ördögtől való. Szórakoztat, szórakozás pedig mindenkinek jár. De ennyi, és semmi több, ezért a tévéből való tájékozódás véletlenül sem egyenértékű az olvasás hasznosságával. Ha változást szeretnénk az életünkbe, ha előrébb akarunk jutni, a könyvtárunk legyen nagyobb, ne a tévénk.

További cikkek

A jó anya - Bev Tomas

Egy anya, aki elvesztette a gyermekét. Egy pszichológus, aki olyan emberekkel foglalkozik, akik súlyos traumákon estek át. Az anya önmagát hibáztatja: Amiért nem látta előre, amiért nem értette meg, amiért nem tett semmit. A pszichológus profi a szakmájában: Mindig helyesen dönt, mindig tárgyilagos marad, mindig tudja, mit kell tenni és mondani. A két személy egy és ugyanaz.

Tovább
Carrie Cooper: Bábok tánca

Értékelés:

Tavaly novemberben volt lehetőségem először olvasni Carrie Cooper-től, még hozzá eme sorozat első részét: a Kétségekbe zárva című regényt. Akkor meglepődtem az írónő páratlan és egyedülálló stílusán, a történetvezetésen, és mindazon, amit a mű magába foglalt. Abban az értékelésemben kihangsúlyoztam azt, hogy mennyire örülök annak, hogy Carrie Cooper alkotása szembejött velem.

Tovább
Kerstin Gier - Az álmok második könyve

Kerstin Gier olyan író, aki képes megteremteni egy újabb és újabb világot. Olyat, amiben az ember szívesen részt venne, átélne és részesévé válna. Érdekesen és egyedien vázolja fel az álmokat, és azokat a bizonyos ajtókat, ahova szereplőink betérnek. Szeretnék egy saját ajtót magamnak is, ahova az ember elmenekülhet, ha túlságosan sok problémával néz szembe, de mivel sajnos nincs, így én Az álmok második könyvébe menekültem. És milyen jól tettem. Imádom a humoros stílusát, a karakterei jellemét a történetei felépítését. Igazi felüdülés egy ilyen könyvet tartani a kezemben.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem