Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

„A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára”

2018-10-20

Ezt a mondást sokan hallhattuk már, az értelmét kibogozni viszont nem mindenkinek sikerül. Mi köze a tévének és a könyveknek a szegénységhez, gazdagsághoz? Ránézésre semmi, legalábbis nem feltétlen logikus, hogy a szegény embereknek nagy lenne a tévéjük. A nagy tévé drága. A gazdag ember pedig miért is kellene, hogy halmozza a könyveket? Persze ha kicsit okosabbak vagyunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni a mondást, inkább átvitt értelemben rejt mondanivalót.

Ejtettünk már szót jó néhányszor arról, hogy mennyi mindent adhat az embereknek az olvasás. Fejlődnek bizonyos készségeik, képességeik, függetlenül attól, hogy konkrétan mit is olvasnak. Ugyanakkor kifejezetten oktató célzata is lehet az olvasásnak, amennyiben ismeretterjesztő, szakmai könyvekkel ismerkednek.

 

Persze azt senki nem állítja, hogy a tévéből nem lehet tájékozódni, nem lehet új információkat, tény ugyanakkor, hogy jóval felületesebb ismereteket ad. A tévéből nem fogunk tudni szakmailag fejlődni, mert elsődleges célja a szórakoztatás, a szélesebb körben való emészthetőség, amibe nem férnek bele a mélyebb ismeretek. Könyvek esetében viszont adott műfajokba igen.

 

Gazdaggá az ismereteink tesznek

 

Ez az állítás sem maradéktalanul igaz, hiszen tudjuk, hogy van, aki beleszületik a gazdagságba. Ugyanakkor akik szerényebb körülmények közül érkezve gazdagodnak meg, ezt többnyire a tudásuknak köszönhetik. Amit ugyebár többek között könyvekből nyernek. Sokat olvasnak, ezáltal rengeteg információ birtokába jutnak, fejlődik az empátiájuk, a szókincsük, a problémamegoldó képességük, a konfliktuskezelésük. Ez pedig mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az életben nagyobb sikereket érjenek el.

 

A tévé sem ördögtől való. Szórakoztat, szórakozás pedig mindenkinek jár. De ennyi, és semmi több, ezért a tévéből való tájékozódás véletlenül sem egyenértékű az olvasás hasznosságával. Ha változást szeretnénk az életünkbe, ha előrébb akarunk jutni, a könyvtárunk legyen nagyobb, ne a tévénk.

További cikkek

A könyvek drágák, nekem erre nincs pénzem!

A címben szereplő mondat sok ember száját elhagyja, legalábbis ez az egyik vezető ok, amit az emberek említenek, amikor az a kérdés, hogy mégis miért olvasnak keveset (vagy miért nem olvasnak egyáltalán). Tény és való: a könyvek pénzbe kerülnek, némelyek nem is kevésbe. Sokak szemében rontja az értéküket, hogy nem megújuló a tartalmuk, tehát fizetnek értük sokszor elég borsos árat, aztán egyszer kiolvassák, és kész, nincs több új információ. Éppen ezért számos ember, még ha érdekes is lenne számukra egy könyv, úgy dönt, inkább nem veszi meg.

Tovább
Fog-e tudni egy diszlexiás valaha rendesen olvasni?

A diszlexiások esetében fontos tudni, hogy nem arról van szó, hogy lusták lennének olvasni, vagy esetleg buták lennének. Egész egyszerűen számukra sokkal fárasztóbb és több energiát igénylő folyamat az olvasás, mint másoknak. Persze ez már magával hozza, hogy a diszlexiások nem is szívesen olvasnak, hiszen számukra kicsit sem kikapcsoló, vagy pihentető tevékenység, hanem kőkemény agymunka. Pedig éppen a diszlexiásoknak kellene komolyabb figyelmet fordítani az olvasásra, a képesség ugyanis nagymértékben fejleszthető.

Tovább
Hogyan ismerhető fel a diszlexia?

Mindannyian hallhattunk már a diszlexiáról, legtöbbünk tudása a témában azonban ki is merül annyiban, hogy ez egy olvasási nehézség. Persze az, tehát ez a tudás nem téves, de azért a diszlexia ennél jóval szerteágazóbb, vannak fokozatai, és persze nem mindenkinél derül ki olyan könnyen.

Tovább
Boldogabb életet akarsz? Olvass!

A legtöbb ember szeretne boldog lenni, ehhez képest riasztóan kevesen érzik úgy, hogy valóban azok. A mindennapi mókuskerék, a hétköznapok gondjai annyira lefoglalják az embereket, hogy nem is igazán van idejük a saját boldogságukkal törődni, olyasmiket csinálni, amik örömet okoznak nekik. Folyton csak munka, feladatok, kötelesség, és persze az ezekkel járó rengeteg stressz és feszültség. Ilyen környezetben végképp fontos lenne, hogy kicsit kiszakadjunk ebből, és megtanuljunk megfelelően feltöltődni.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem