Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Blog

Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!

Nehezen tudtam letenni ezt a könyvet, és bár bevállaltam a nagycsaládi karácsonyi összejövetelt, de még a tradicionális pástétom készítése közben is fél szemmel Endre történetét olvastam.

Tovább
Márquez mágiája: Száz év magány

Van egy könyv, amit minden évben elolvasok. Egy különös karakterű német színész, Rupert Seidl karácsonyi ajándéka volt Gabriel García Márquez Száz év magány című családregénye. Azonnal bevonzott Macondo és a Buendíák története. Éppen szerelmes voltam egy vad és megfoghatatlan férfiba, aki mindig váratlanul állított be hozzám, szenvedélyesen ölelt, aztán eltűnt az életemből, hogy újra visszatérjen. Olyan volt, mint a zabolátlan José Arcadió, aki kalózokkal járta be a világot, és amikor hazatér, magába bolondította Rebecát.

Tovább
A könyvek drágák, nekem erre nincs pénzem!

A címben szereplő mondat sok ember száját elhagyja, legalábbis ez az egyik vezető ok, amit az emberek említenek, amikor az a kérdés, hogy mégis miért olvasnak keveset (vagy miért nem olvasnak egyáltalán). Tény és való: a könyvek pénzbe kerülnek, némelyek nem is kevésbe. Sokak szemében rontja az értéküket, hogy nem megújuló a tartalmuk, tehát fizetnek értük sokszor elég borsos árat, aztán egyszer kiolvassák, és kész, nincs több új információ. Éppen ezért számos ember, még ha érdekes is lenne számukra egy könyv, úgy dönt, inkább nem veszi meg.

Tovább
„A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára”

Ezt a mondást sokan hallhattuk már, az értelmét kibogozni viszont nem mindenkinek sikerül. Mi köze a tévének és a könyveknek a szegénységhez, gazdagsághoz? Ránézésre semmi, legalábbis nem feltétlen logikus, hogy a szegény embereknek nagy lenne a tévéjük. A nagy tévé drága. A gazdag ember pedig miért is kellene, hogy halmozza a könyveket? Persze ha kicsit okosabbak vagyunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni a mondást, inkább átvitt értelemben rejt mondanivalót.

Tovább
Fog-e tudni egy diszlexiás valaha rendesen olvasni?

A diszlexiások esetében fontos tudni, hogy nem arról van szó, hogy lusták lennének olvasni, vagy esetleg buták lennének. Egész egyszerűen számukra sokkal fárasztóbb és több energiát igénylő folyamat az olvasás, mint másoknak. Persze ez már magával hozza, hogy a diszlexiások nem is szívesen olvasnak, hiszen számukra kicsit sem kikapcsoló, vagy pihentető tevékenység, hanem kőkemény agymunka. Pedig éppen a diszlexiásoknak kellene komolyabb figyelmet fordítani az olvasásra, a képesség ugyanis nagymértékben fejleszthető.

Tovább
Hogyan ismerhető fel a diszlexia?

Mindannyian hallhattunk már a diszlexiáról, legtöbbünk tudása a témában azonban ki is merül annyiban, hogy ez egy olvasási nehézség. Persze az, tehát ez a tudás nem téves, de azért a diszlexia ennél jóval szerteágazóbb, vannak fokozatai, és persze nem mindenkinél derül ki olyan könnyen.

Tovább
Boldogabb életet akarsz? Olvass!

A legtöbb ember szeretne boldog lenni, ehhez képest riasztóan kevesen érzik úgy, hogy valóban azok. A mindennapi mókuskerék, a hétköznapok gondjai annyira lefoglalják az embereket, hogy nem is igazán van idejük a saját boldogságukkal törődni, olyasmiket csinálni, amik örömet okoznak nekik. Folyton csak munka, feladatok, kötelesség, és persze az ezekkel járó rengeteg stressz és feszültség. Ilyen környezetben végképp fontos lenne, hogy kicsit kiszakadjunk ebből, és megtanuljunk megfelelően feltöltődni.

Tovább
Olvasási nehézségekkel küzdesz? Így segíthetsz rajta!

Vannak emberek, akik egyszerűen nem szeretnek olvasni, ez pedig nagyon furcsa lehet annak, aki egy igazi könyvmoly. Ennek azonban általában oka van, hiszen egy számára érdekes, jó könyvet nehéz elképzelni, hogy ne élvezne valaki – hacsak nincs problémája magával az olvasással, ami esetleg még benne sem igazán tudatosul. Úgy ugyanis valóban nehéz élvezni a könyveket, ha az ember csak küzd a betűkkel, és nem is igazán tud emiatt érdemben odafigyelni arra, amit olvas.

Tovább
Magányos vagy? Olvass!

Bár az ember alapvetően társas lény, mégis viszonylag sokan magányosak, és ezt a többség érthető módon rosszul éli meg. A leggyakoribb tanács, amit az érintettek kapnak, hogy foglalják el magukat, ne temetkezzenek bele a magányba. Logikusnak tűnik, de nem olyan könnyű megfogadni. Mégis mivel foglalja le magát az ember, mi az, ami tényleg el tudja terelni a figyelmét a magányról? Nos, például egy olyan tevékenység, ami teljesen más világba kalauzol. Mint amilyen az olvasás is.

Tovább
Az olvasástól jobb ember leszel!

Nehéz egy emberről egyértelműen kimondani, hogy jó vagy rossz, az azonban biztos, hogy bármennyire is igyekszik valaki alapvetően, hogy jó legyen, mindig lehet még egy kicsit jobb. Az olvasás pedig éppen egy olyan tevékenység, ami segít abban, hogy folyamatosan jobb emberré váljunk. Igen, pusztán azzal, hogy olvasunk, ugyanis ezzel a tevékenységgel szert tehetünk egy sor olyan képességre, aminek segítségével a mindennapok során másképp fordulhatunk az embertársaink felé. De hogyan is lehetséges ez?

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem