Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Sarah Pinborough: 13 perc

2018-04-04

Mesteri és zseniális!

Azt hiszem, vannak olyan írók, akik azzal a tehetséggel születnek, hogy egyszerre képesek megbotránkoztatni és lenyűgözni az olvasót. Mindezt halál nyugalommal és halvány mosollyal az arcukon teszik. Sarah Pinborough is egy közülük.

"13 percig halott voltam. 

Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.

Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…"

Én nem tudom, hogy képes valaki ilyen történetet alkotni, de teljesen a hatása alá kerültem. A Ne higgy a szemének írója megint páratlant alkotott, és boldog vagyok, hogy részese lehettem a történetnek.

Amikor a Ne higgy a szemének című regényről írtam a beszámolómat, nem igazán találtam a szavakat. Nem szerettem volna túl sokat mondani, és pont ezért nem tudtam, mit is írhatnék. Most is hasonló helyzetben vagyok. Bár, ha jobban belegondolok, ezt a történetet nem elég szavakkal jellemezni. Ha azt mondom, hogy zseniális, még nem mondtam semmit. Mert ezt a történetet MEG KELL TAPASZTALNI. A részesévé kell válni!

 

A manipuláció, amit életre hív a sorok között, átszövi az egész történetet. Titkokat és hazugságokat olvasol, közben pedig fogalmad sincs róla. Mert téged is átver. Aztán elkezdesz gyanakodni, és mikor a végén kiderül az igazság, már látod, hogy a szörny végig ott volt a szemed előtt.

A történet középpontjában egy maroknyi lány áll, akiket összeköt a múlt, és egy véletlen haláleset is (erre már a fülszöveg alapján is következtethetsz). Ismerős lesz a középiskola, a hétköznapi és gyerekes problémák, illetve a szürke és a menő lányok közötti éles különbségek. Olyan dolgok közepébe csöppenünk, amiről eszünkbe jut, miért is utáltuk a középiskolát. Aztán pedig az, hogy az örökké nem tart örökké, a barátok pedig nem barátok. 

A kezdő kép egy fiatal lányt ábrázol a klinikai halál állapotában; Natasha 13 percig volt halott. Nem tudjuk, mi történt vele, ahogy az sem, ki áll a gyilkossági kísérlet mögött. A barátnői már az első pillanattól furcsák, mintha titkolnának valamit; mintha közük lenne a különös katasztrófához. De vajon tényleg nyakig benne vannak?

A regény igazi főhősnője azonban nem az áldozat szerepében tetszelgő Tasha, hanem Bex, az egykori legjobb barátnő, akit kispályára állítottak. Ám a baleset, pontosabban a haláleset után Tasha újra elkezdi keresni Bex társaságát, és úgy tűnik, minden a helyére kerül. Vagy mégsem.

Te felismernéd a manipulációt, ha találkoznál vele? Miért nem jött rá a rendőrség az igazságra? Vajon ki lesz az, aki végül lerántja a leplet a hazugságról?

Vigyázz! A könyvvel egy őrült utazás veszi kezdetét, ami zsigeri rajongást és eszeveszett kíváncsiságot vált ki belőled.

A KÖNYVET KEDVEZMÉNYESEN MEGVÁSÁROLHATOD ITT!

További cikkek

Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!

Nehezen tudtam letenni ezt a könyvet, és bár bevállaltam a nagycsaládi karácsonyi összejövetelt, de még a tradicionális pástétom készítése közben is fél szemmel Endre történetét olvastam.

Tovább
Márquez mágiája: Száz év magány

Van egy könyv, amit minden évben elolvasok. Egy különös karakterű német színész, Rupert Seidl karácsonyi ajándéka volt Gabriel García Márquez Száz év magány című családregénye. Azonnal bevonzott Macondo és a Buendíák története. Éppen szerelmes voltam egy vad és megfoghatatlan férfiba, aki mindig váratlanul állított be hozzám, szenvedélyesen ölelt, aztán eltűnt az életemből, hogy újra visszatérjen. Olyan volt, mint a zabolátlan José Arcadió, aki kalózokkal járta be a világot, és amikor hazatér, magába bolondította Rebecát.

Tovább
A könyvek drágák, nekem erre nincs pénzem!

A címben szereplő mondat sok ember száját elhagyja, legalábbis ez az egyik vezető ok, amit az emberek említenek, amikor az a kérdés, hogy mégis miért olvasnak keveset (vagy miért nem olvasnak egyáltalán). Tény és való: a könyvek pénzbe kerülnek, némelyek nem is kevésbe. Sokak szemében rontja az értéküket, hogy nem megújuló a tartalmuk, tehát fizetnek értük sokszor elég borsos árat, aztán egyszer kiolvassák, és kész, nincs több új információ. Éppen ezért számos ember, még ha érdekes is lenne számukra egy könyv, úgy dönt, inkább nem veszi meg.

Tovább
„A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára”

Ezt a mondást sokan hallhattuk már, az értelmét kibogozni viszont nem mindenkinek sikerül. Mi köze a tévének és a könyveknek a szegénységhez, gazdagsághoz? Ránézésre semmi, legalábbis nem feltétlen logikus, hogy a szegény embereknek nagy lenne a tévéjük. A nagy tévé drága. A gazdag ember pedig miért is kellene, hogy halmozza a könyveket? Persze ha kicsit okosabbak vagyunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni a mondást, inkább átvitt értelemben rejt mondanivalót.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem