Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

2020-09-13

Alig vártam már, hogy kézbe vegyem Asimov egyik világhírű sci-fi klasszikusát, az Alapítványt. Az örömöm tetőződött, amikor rájöttem, hogy a Gabo kiadó egy kötetben adta ki a trilógiát, tehát egymás után befalhattam a 3 könyvet, mind a 900 oldalt.

A történetet Columbiai Egyetem végzős vegyész hallgatójaként a 40-es években kezdte el írni a szerző, és az 50-es években adták ki könyv formájában, előtte magazinokban lehetett olvasni. Asimov neve természetesen mára már fogalommá vált. Nemzedékeknek vált a kedvencévé, és sokaknak olyan olvasmányélményt nyújtott, mely meghatározta a jövőjüket is a tudomány világában. A tudományos-fantasztikus irodalom történetében ez a trilógia az egyik legjelentősebb alkotás.

Asimov művében nem űrlényekkel vívott csatákról olvashatunk, hanem egyszerű, és mégis mélyenszántó kérdéseket vizsgálunk az emberiség jövőjével kapcsolatban, boncolgatjuk az ember helyét és viselkedését a világegyetemben, és tanulmányozzuk a társadalmi erők mozgását.

Történetünkben Asimov úgy ábrázolja az emberiséget, mint akik már benépesítették az egész galaxist, és az itt lévő bolygók millióit pedig a Galaktikus Birodalom fogja össze, uralkodik felettük. Olyan távoli jövőbe utazunk el, ahol az emberek már nem is emlékeznek a Földre, az őshaza történelme már homályba vész. A jövőben képesek az emberek olyan bonyolult matematikai számításokat végezni, melyek segítségével megjósolhatják a bekövetkező eseményeket. Ezt az új tudományt pszichohistóriának hívják, melyet Hari Seldon dolgoz ki. A pszichohistória a matematika és a pszichológia ötvözete, mely az embercsoportok viselkedését modellezi és vetíti előre, ezáltal évszázadokra, sőt évezredekre meg tudja jósolni a történelem menetét. Nos, ennek köszönhetően Seldon rájön, hogy a Birodalom, mely 12 ezer éve fennáll, szét fog hullani a közeljövőben. Összeomlásának folyamata már évszázadok óta tart, és túlságosan nagyszabású, széleskörű ahhoz, hogy meg lehessen állítani. Hogy megmentse fajunk tudását, és lerövidítse az újraépítkezést, létrehozza az Alapítványt, és tudósokból álló csapatával odaköltözik a Terminus nevű bolygóra a Galaxis peremére. Az Alapítvány dolga, hogy a történelem elkövetkező idejében őrizze a civilizáció lángját. A történet erről a 300 évről szól, melyben generációk sokasága próbálja véghez vinni a Seldon-tervet, és felépíteni egy Második Galaktikus Birodalmat.

Jelenükben, 2020-ban, az atomenergiára „épült” galaxist ugyan megmosolyogtam, de csak jó szívvel, a kor tudósának-írójának helyébe képzelve magam. Asimov nagyon ügyesen építette fel fiktív univerzumát. A történet véleményem szerint időtálló, ahhoz képest, hogy több mint 70 éves, nem veszített az erejéből. Fontos mondanivalója van, igazi értéke minden generáció számára.

Kedvenc idézetem a könyvből:

„Az asztal végén ülő Hardin szórakozottan azon morfondírozott, vajon miért van az, hogy a természettudósok ilyen rossz politikusok és ügyvezetők. Talán azért, mert túlságosan hozzászoktak a tények hajlíthatatlanságába vetett hitükhöz, és nem tudnak mit kezdeni az alkalmazkodni képes és hajlandó emberek rugalmasságával.” ????

Szabó Diána

Képek: Szabó Diána

instagram : @diakonyvklubja
 
Vásárolj 25% kedvezménnyel Dia Könyvklubja ajánlásával!
Kuponkód: diakonyvklubja-dbc276f2

További cikkek

Ron Stallworth: Csuklyások

A Csuklyások című könyv már régóta felkeltette az érdeklődésem, de a polcomon álló kiolvasatlan könyvtoronyra nézve sokáig úgy döntöttem, hogy a megvétele várat még magára. A végső lökést a jelenünk Amerikájában zajló polgárjogi tüntetések adták meg. Szeretek aktualitásokról olvasni. Bár ez a könyv a 70-es évek Amerikájában játszódik, sajnálatos módon ugyanolyan kortalannak, és időszerűnek tűnik napjainkban is.

Tovább
Beth O’Leary: Az ágybérlő

Tudjátok kétes érzelmekkel kezdtem bele ebbe a műbe. Mert a fülszövege alapján egy humoros, laza olvasmánynak tűnt – sokszor csapdában estem már az ilyen regények esetében. Tartottam attól, hogy nem fogom tudni kellően elengedni magam, s úgy venni ezt a művet, ahogy illik.

Tovább
Hidasi Judit: 99 gondolat a szeretetről

Eme blogbejegyzés, mindenképp különleges és egyedi lesz, legalábbis számomra feltétlenül. Ez az első olyan alkalom, amikor úgy írok ajánlást egy kötetről, hogy nem végeztem vele teljesen. Viszont úgy érzem, itt az idő, hogy mégis megosszam a gondolataim veletek, ezzel az alkotással kapcsolatban.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem