Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A könyvek drágák, nekem erre nincs pénzem!

2018-10-23

A címben szereplő mondat sok ember száját elhagyja, legalábbis ez az egyik vezető ok, amit az emberek említenek, amikor az a kérdés, hogy mégis miért olvasnak keveset (vagy miért nem olvasnak egyáltalán). Tény és való: a könyvek pénzbe kerülnek, némelyek nem is kevésbe. Sokak szemében rontja az értéküket, hogy nem megújuló a tartalmuk, tehát fizetnek értük sokszor elég borsos árat, aztán egyszer kiolvassák, és kész, nincs több új információ. Éppen ezért számos ember, még ha érdekes is lenne számukra egy könyv, úgy dönt, inkább nem veszi meg.

Ezekkel az állításokkal elég nehéz vitatkozni. De vannak módszerek, amelyek segítségével a könyvolvasás költségeit jelentős mértékben le lehet csökkenteni, miközben a vele járó előnyöket ugyanúgy élvezhetjük.

 

Hogyan olvassunk könyvet olcsóbban?

 

  • Iratkozzunk be a könyvtárba! Nem is olyan régen még annyira természetes volt ez a válasz, ma meg már eszükbe se jut az embereknek, hogy könyvtárak bizony még léteznek, és meglehetősen nagy választékkal. Legfeljebb a legújabb kiadványok nem találhatók meg egy ideig a könyvtárakban, cserébe viszont fellelhetők olyanok is, amik akár még antikváriumokban sem.

 

  • Figyeljük az akciókat! Nagyon jó áron lehet könyveket vásárolni csomagos akciókban, amikor mondjuk 2 áráért lehet venni 3 könyvet, vagy egy sorozatot egyben lényegesen olcsóbban lehet megszerezni, mint az egyes darabokat külön-külön (a Trónok harca tévésorozat által népszerű Tűz és jég dala könyvsorozatot például így vettem meg az eredeti ár kétharmadáért).

 

  • Cserélgessünk! Vannak könyvcserés kezdeményezések, de akár a saját környezetünkben is összegyűjthetünk néhány olvasni szerető ismerőst, és cserélgethetjük a meglévő köteteinket, így rendszeresen jut valami új mindenkinek. De ha magunk körül nem is találunk elég könyvmolyt, az internet például tökéletes arra, hogy ilyen közösségekbe belépjünk, és már indulhat is a csere, amivel mindenki egyformán jól jár, hiszen mindenki kaphat új könyvet egy olyanért, amit már akár többször is elolvasott.

További cikkek

Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!

Nehezen tudtam letenni ezt a könyvet, és bár bevállaltam a nagycsaládi karácsonyi összejövetelt, de még a tradicionális pástétom készítése közben is fél szemmel Endre történetét olvastam.

Tovább
Márquez mágiája: Száz év magány

Van egy könyv, amit minden évben elolvasok. Egy különös karakterű német színész, Rupert Seidl karácsonyi ajándéka volt Gabriel García Márquez Száz év magány című családregénye. Azonnal bevonzott Macondo és a Buendíák története. Éppen szerelmes voltam egy vad és megfoghatatlan férfiba, aki mindig váratlanul állított be hozzám, szenvedélyesen ölelt, aztán eltűnt az életemből, hogy újra visszatérjen. Olyan volt, mint a zabolátlan José Arcadió, aki kalózokkal járta be a világot, és amikor hazatér, magába bolondította Rebecát.

Tovább
„A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára”

Ezt a mondást sokan hallhattuk már, az értelmét kibogozni viszont nem mindenkinek sikerül. Mi köze a tévének és a könyveknek a szegénységhez, gazdagsághoz? Ránézésre semmi, legalábbis nem feltétlen logikus, hogy a szegény embereknek nagy lenne a tévéjük. A nagy tévé drága. A gazdag ember pedig miért is kellene, hogy halmozza a könyveket? Persze ha kicsit okosabbak vagyunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni a mondást, inkább átvitt értelemben rejt mondanivalót.

Tovább
Fog-e tudni egy diszlexiás valaha rendesen olvasni?

A diszlexiások esetében fontos tudni, hogy nem arról van szó, hogy lusták lennének olvasni, vagy esetleg buták lennének. Egész egyszerűen számukra sokkal fárasztóbb és több energiát igénylő folyamat az olvasás, mint másoknak. Persze ez már magával hozza, hogy a diszlexiások nem is szívesen olvasnak, hiszen számukra kicsit sem kikapcsoló, vagy pihentető tevékenység, hanem kőkemény agymunka. Pedig éppen a diszlexiásoknak kellene komolyabb figyelmet fordítani az olvasásra, a képesség ugyanis nagymértékben fejleszthető.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem